Česko přebírá předsednictví V4

01.07.2015
Euroskop

Hlavní priority českého předsednictví Visegrádské skupiny budou energetika a vnitřní soudržnost. Sloganem českého předsednictví je „V4 Trust“ neboli V4 společná důvěra.

Česká republika převzala předsednictví od Slovenska, na jehož projekty chce navázat. V červenci 2016 naváže na české předsednictví Polsko.

„Našimi prioritami budou posilování vnitřní soudržnosti, spolupráce v oblasti energetiky zejména s přihlédnutím k budování Energetické unie v EU, podporování transformačních a demokratizačních procesů v Evropě i jejím sousedství, posilování bezpečnostní a obranné spolupráce, posilování principu solidarity a inovací v rámci EU a boj proti daňovým únikům a podvodům,“ řekl premiér Bohuslav Sobotka na tiskové konferenci.

„V souvislosti se zahraničně-politickými aktivitami V4 zůstanou jednou z nejvýznamnějších oblastí země západního Balkánu a Východního partnerství, jejichž proevropské směřování chceme nadále aktivně podporovat. Mimořádnou roli budou mít i naše projekty na pomoc transformaci ukrajinské společnosti a neméně důležitá bude také spolupráce v otázce migrace,“ řekl ministr zahraničí Lubomír Zaorálek.

Aktuální informace o českém předsednictví V4 budou na webové stránce www.mzv.cz/visegrad. Na Twitteru se bude používat hashtag #CZV4PRES.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek