Premiéři V4 koordinují postoj k migrační krizi

04.09.2015
Euroskop

O řešení migrační krize budou v pátek v Praze jednat premiéři zemí visegrádské skupiny (V4) na mimořádném summitu. Šéfové vlád Česka, Slovenska, Polska a Maďarska chtějí sladit své postoje k této problematice před dalšími jednáními na evropské úrovni.

„Svolal jsem summit do Prahy proto, abychom se poradili ve světle současné migrační krize, kterou dnes prochází celá Evropská unie. Cílem je zkoordinovat postoje zemí V4 tak, abychom uvnitř Evropské unie vystupovali společně a jednotně,“ řekl premiér Bohuslav Sobotka.

Česko podle něj chce položit důraz na to, aby Evropská unie dotáhla do konce všechna opatření, na kterých se dohodla již v dubnu a červnu. „Máme pocit, že ta opatření míří správným směrem, ale bohužel všechno strašně dlouho trvá a zatím reakce Evropské unie nebyla dostatečně důsledná,“ poznamenal premiér.

V4 nabídne společný příspěvek k řešení

Výsledkem setkání má být společné prohlášení. Mělo by obsahovat návrh, co je schopna V4 udělat pro vyřešení krize více, než nyní činí. Druhou součástí prohlášení by mělo být, co Visegrad považuje za hlavní body evropské debaty o migraci. Zopakuje pravděpodobně také odmítnutí uprchlických kvót, nemělo by to ale být stěžejní vyznění summitu.

Česko je podle Sobotky připraveno navýšit podporu do fondů týkajících se migrace a podpořit všechny diplomatické iniciativy EU, které by směřovaly k zahájení jednání o ukončení občanské války v Sýrii. Chceme položit důraz na řešení problémů, které souvisí nejen s důsledky migrace, ale také s jejich příčinami. Proto také budeme mluvit o potřebě stabilizovat situaci na Blízkém východě, zejména pokud jde o Sýrii, zdůraznil.

Tématem by také mělo být posílení spolupráce mezi ministerstvy vnitra nebo to, jak by Česko mohlo pomoct Maďarsku při zvládání uprchlické krize. Česko je mu podle státního tajemníka pro EU Tomáše Prouzy připraveno pomoci se zvládnutím náporu. „Bude primárně na Maďarsku, aby si řekli, co využijí a jak to využijí,“ poznamenal. „Je relativně jednoduché poslat tam policisty s auty s termovizí, aby mohli sledovat, jak se přechází hranice,“ uvedl také. Pomoc by mohla být i materiální, například ve formě stanů nebo potravin.

Co bude V4 prosazovat v Evropě?

Co se týče celoevropské debaty měla by se podle Prouzy vést diskuse, jak co nejrychleji sestavit seznam bezpečných zemí, jak co nerychleji posílit společnou ochranu hranice a jak se začít mnohem více bavit o koordinaci rozvojové pomoci. „To je zatím poměrně velká slabina,“ řekl.

Seznam bezpečných zemí by měl na celoevropské úrovni určit státy, které jsou natolik vyspělé a bezpečné, že bude možné automaticky vracet uprchlíky, kteří z nich pocházejí. Dosud existují rozdílné seznamy v rozdílných evropských zemích, což ztěžuje spolupráci.

Česko bude podle premiéra také chtít, aby summit podpořil zřízení přijímacích středisek pro uprchlíky na vnější hranici schengenského prostoru nebo důraznější zásah proti pašerákům lidí.

Na jednání V4 naváže v pondělí v Bratislavě schůzka Sobotky a slovenského premiéra Roberta Fica s rakouským protějškem Wernerem Faymannem.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek