Slovenské deníky: komentáře o kvótách

23.09.2015
Euroskop, čtk

Rozhodnutí ministrů vnitra členských zemí Evropské unie, kteří v úterý většinou hlasů schválili přerozdělování uprchlíků na základě kvót, označil slovenský tisk za krajnost a diktaturu silnějších států. Výsledek hlasování je podle tamních novin porážkou Slovenska, které proti kvótám podobně jako Česká republika dlouhodobě vystupovalo.

„Němci opět ukázali východní Evropě, co je to arogance moci. Síla. A podraz. Převálcování východoevropských států na radě ministrů znamená, že Němci vyhráli svou ‚bleskovou válku‘. A malé východní státy obrali o zbytky suverenity,“ napsal na svém webu list Hospodárske noviny.

Hlasování o kvótách je podle deníku jedním z nejvážnějších zásahů do státní suverenity malých zemí od druhé světové války. „Rozhodnutí o tom, komu otevřeme dveře a jaké zde budeme mít menšiny, již nemají být v našich rukou,“ míní deník.

„Kolik cizinců si pozveme k sobě domů, to je záležitost, o které má rozhodovat domácí pán a nikdo další,“ uvedl list Sme. Situace v EU v souvislosti s přílivem uprchlíků je podle listu ovšem kritická a požadavek na převzetí části břemena byl korektní. „Slovensko ve finále už nemělo jít proti zdi. Jen zvýraznilo strategickou porážku i škody reputace, protože pozici na Západě sotva někdo pochopí,“ soudí list.

Deník Pravda v článku pod titulkem „Slovensku vnutili kvóty“ uvedl, že země utrpěla porážku ve svém boji proti kvótám na přerozdělování uprchlíků a že konflikt ohledně řešení uprchlické krize pokračuje. „Evropa je rozdělena tak, jako snad ještě nikdy nebyla. Ke společné dohodě se totiž nedospělo a kvóty byly prosazeny proti vůli Slovenska, Česka, Maďarska a Rumunska,“ napsal deník.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek