Duda má výhrady k dělbě migrantů v EU

25.09.2015
Euroskop, čtk

Polský prezident Andrzej Duda dnes dal najevo výhrady k plánu rozdělit migranty mezi země Evropské unie na základě povinných kvót. Podle svého mluvčího Krzysztofa Szczerského to řekl při setkání s ministryní vnitra Teresou Piotrowskou, která na rozdíl od ostatních tří členů visegrádské skupiny a také Rumunska v úterý v Bruselu hlasovala pro jejich přijetí.

Szczerski, který je Dudovým poradcem pro mezinárodní otázky, po schůzce prezidenta s ministryní sdělil, že Duda jasně řekl, že rozhodnutí „hodnotí negativně“, zejména pokud jde o souhlas Polska s přijetím uprchlíků. „Výhrady nebyly zcela odstraněny,“ poznamenal.

Piotrowská po setkání s prezidentem opět hájila odklon své vlády od předcházející shody se zeměmi visegrádské čtyřky ohledně odmítání povinných kvót. Poukazovala přitom na to, že v odhlasovaném dokumentu ministrů vnitra byly vzaty v úvahu všechny body předložené Polskem.

Opoziční kandidátka na premiérku pro říjnové parlamentní volby Beata Szydlová, která řídila Dudovu volební kampaň, označila polský souhlas s povinnými kvótami za skandální.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek