Prezidenti V4 jednají o migraci

08.10.2015
čtk

Migrační politika a strategická spolupráce uvnitř visegrádské skupiny (V4) budou patřit k hlavním bodům dvoudenní schůzky prezidentů Česka, Slovenska, Maďarska a Polska, která začíná v maďarském městě Balatonfüred. Důležitým tématem má být i problematika energetiky.

Jednání se zúčastní prezidenti všech čtyř zemí – Česka Miloš Zeman, Slovenska Andrej Kiska, Maďarska János Áder a Polska Andrzej Duda. Jako host bude na summitu přítomna také chorvatská prezidentka Kolinda Grabarová Kitarovičová.

Nejvyšší představitelé států V4 se scházejí po rozkolu kvůli uprchlickým kvótám, k němuž došlo koncem září na schůzce ministrů vnitra Evropské unie. Polsko na rozdíl od Česka, Slovenska a Maďarska hlasovalo pro mimořádné rozdělení 120.000 žadatelů o azyl.

Nicméně se zdá, že tento krok Varšavy vážnější škody uvnitř skupiny nenapáchal. Tím spíš, že polský prezident Andrzej Duda dal následně najevo výhrady ke kvótám, pro které polská ministryně vnitra Teresa Piotrowská v Bruselu hlasovala.

Dudův mluvčí Krzysztof Szczerski řekl, že summit v Balatonfüredu by měl rovněž pracovat na společné pozici k výstavbě dalšího potrubí plynovodu Nord Stream, jejíž oznámení vyvolalo v Polsku značnou nevoli. Tento projekt podle něj totiž ukazuje, že „tendence nezapojovat střední Evropu do velkých projektů je stále živá“.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek