Summit NATO projedná ochranu východní hranice aliance

03.11.2015
čtk

V rumunské metropoli se dnes uskuteční schůzka vedoucích představitelů devíti států východního křídla NATO. Za Česko se summitu zúčastní předseda Poslanecké sněmovny Jan Hamáček. Ostatní země – Bulharsko, Estonsko, Litvu, Lotyšsko, Maďarsko, Polsko, Rumunsko a Slovensko – mají v Bukurešti reprezentovat prezidenti.

Zejména podle přání polské strany by se toto vrcholné setkání, jemuž bude přítomen i náměstek generálního tajemníka NATO Alexander Vershbow, mělo dotknout zvýšení vojenské přítomnosti aliance ve východní části bloku s cílem odradit Rusko od případné agrese. Na závěr jednání se počítá s vydáním společného prohlášení.

Polský prezident Andrzej Duda, který nastoupil do úřadu začátkem srpna po vítězství v květnových volbách, opakovaně vyzývá k trvalé přítomnosti výzbroje a vojáků aliance v Polsku. Zdůrazňuje přitom, že nechce, aby jeho země byla brána jako „nárazníková zóna“.

Aliance se už na loňském zářijovém summitu ve Walesu v reakci na postup Ruska v ukrajinské krizi rozhodla posílit svou přítomnost na východě Evropy a zřídit nové síly velmi rychlé reakce. Vše by mělo být dokončeno do příštího summitu NATO ve Varšavě v létě 2016.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek