Maďarský parlament odmítl kvóty

04.11.2015
Euroskop, čtk

Maďarský parlament odmítl povinné kvóty pro rozdělení migrantů mezi jednotlivé členské země Evropské unie. Podle agentury AP schválil usnesení, kterým vyslovil nesouhlas s tímto záměrem Bruselu, jenž se nelíbí ani české vládě a který důrazně odmítlo i Slovensko.

Usnesení odhlasovali poslanci z vládní strany Fidesz premiéra Viktora Orbána, z koaliční Křesťanskodemokratické lidové strany a z krajně pravicového hnutí Jobbik. Dali tak vládě volné ruce k tomu, aby zahájila právní kroky proti EU s cílem zabránit zapojení země do tohoto systému kvót.

Orbánův kabinet dal minulý týden najevo, že počká na stanovisko parlamentu k tomuto problému, než se rozhodne jít do právního sporu s Evropskou komisí. O žalobě na EK uvažuje i slovenský premiér Robert Fico, jehož vláda povinné kvóty migrantů rovněž důrazně odmítá.

Podle schváleného usnesení maďarských zákonodárců nemá Evropská komise potřebný právní základ pro stanovení povinných kvót pro rozdělení uprchlíků, protože by tím vstoupila v platnost automatická procedura bez jednání s dotčenými členskými státy.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek