Visegrád jedná s EU o obranných projektech

24.11.2015
Euroskop, čtk

V Praze budou jednat zástupci visegrádské čtyřky a Evropské obranné agentury (EDA). Mluvit budou o vzájemné spolupráci nebo společných projektech. Jednání potrvají do středy, informovalo tiskové oddělení ministerstva obrany.

„Obsahem pracovních jednání a konzultací bude především prohloubení spolupráce zemí V4 v oblasti pořizování vojenského materiálu,“ poznamenalo ministerstvo obrany. „Další část jednání se zaměří na možné projekty realizované společně zeměmi V4 za podpory EDA,“ dodalo tiskové oddělení.

Česko využívá Evropskou obrannou agenturu, stejně jako agenturu NSPA, například k nákupu munice. Podle ministerstva jsou agentury schopné díky sdružení zakázek z více členských států NATO dosáhnout u výrobců množstevních slev. Díky větším objednávkám mohou také dosáhnout zahájení výroby munice, která se normálně nevyrábí.

Každá ze zemí V4, kterou tvoří vedle Česka také Slovensko, Polsko a Maďarsko, na jednání vysílá národního ředitele pro vyzbrojování. V minulosti se mluvilo třeba o možné spolupráci zemí středoevropského prostoru při výcviku pilotů. Uvažovalo se také o společném nákupu 3D radarů, z tohoto projektu ale sešlo.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek