EK vyšetřuje železniční přepravce v Rakousku

02.12.2015
Euroskop, čtk

Evropská komise provedla minulý týden neohlášené inspekce u železničních přepravců v Rakousku. Operátoři v čele se státní společností ÖBB jsou vyšetřováni kvůli podezření na uzavírání kartelových dohod a omezování konkurence, sdělila dnes komise.

Inspekce, které pracovníci komise provedli 24. listopadu spolu se svými protějšky z rakouského úřadu pro hospodářskou soutěž, jsou předběžným krokem ve zjišťování, zda byla porušena pravidla hospodářské soutěže. „Vyšetřování komise se týká údajných praktik proti hospodářské soutěži, jejichž účelem je vytlačení konkurenčních operátorů osobní železniční přepravy z trhu,“ uvedla komise podle agentury Reuters.

Vedle ÖBB působí na rakouských drahách řada soukromých dopravců. Firma CAT například provozuje kyvadlovou dopravu mezi Vídní a vídeňským letištěm; mezi Vídní a Salcburkem jezdí společnost Westbahn, která už vedla s ÖBB spory.

ÖBB uvedla, že komise minulý týden navštívila některá její pracoviště. Společnost dodala, že s úřady spolupracuje, avšak pro vyšetřování nevidí důvod. Podle ní se obvinění týká dřívějších sporů s přepravcem Westbahn, který tvrdil, že státní podnik a jeho partneři nabízejí příliš levné jízdenky. Westbahn uvedla, že u ní inspekce nebyly.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek