Polsko dostalo první LNG z Kataru

11.12.2015
Euroskop, čtk

Polsko obdrželo první dodávku zkapalněného zemního plynu (LNG) z Kataru. Do baltského přístavu Svinoústí na severozápadě země ji po 21 dnech cesty dopravil tanker pro přepravu LNG Al Nuaman, napsala agentura AP. Polsku, které usiluje o diverzifikaci zdrojů energií, by to mohlo pomoci snížit závislost na Rusku.

Plyn bude sloužit ke zprovoznění tamního prvního polského terminálu na LNG. Terminál, který je největším v Baltském moři a jedním z největších v Evropě, by měl být po měsících odkladů plně akceschopný v polovině příštího roku.

„Do Polska byl poprvé dodán plyn z Blízkého východu,“ uvedl podle agentury AFP během slavnostní ceremonie ve Svinoústí náměstek polského ministra financí Henryk Baranowski. Až bude zprovoznění terminálu dokončeno, bude Polsko moci dovážet LNG „prakticky odkudkoli na světě“, uvedl také.

Ministr mořského hospodářství Marek Gróbarczyk řekl, že Polsko díky terminálu získá „mnohem lepší postavení“ ve vyjednáváních s ruským plynárenským gigantem Gazprom. „Toto je skutečná diverzifikace plynových dodávek ve východní a střední Evropě,“ dodal podle agentury AFP Gróbarczyk.

Smlouva na 20 let

Dvacetiletou dohodu o zásobování plynem přes terminál ve Svinoústí podepsalo Polsko se společností Qatargas v roce 2009. Stavět se začal v roce 2011 a náklady na jeho vybudování se vyšplhaly na zhruba 720 milionů eur (19,5 miliardy Kč).

Počáteční roční kapacita terminálu bude pět miliard kubických metrů, což představuje zhruba třetinu polské spotřeby plynu. V příštích letech by se kapacita mohla zvýšit na 7,5 miliardy kubických metrů. Al Nuaman dnes do terminálu přepravil 210.000 metrů krychlových plynu.

Z Ruska Polsko v současnosti dováží zhruba 40 procent své poptávky po plynu. Pětinu polské poptávky obstarává střední Asie a třetina spotřebovávaného plynu je z vlastních zdrojů.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek