Ministři obrany V4 projednají pomoc Makedonii

16.12.2015
čtk

Ministři obrany zemí visegrádské čtyřky se zítra setkají v Praze. Hlavním bodem jejich jednání bude řešení migrační krize. Mluvit budou např. o pomoci V4 Makedonii, která se potýká s náporem uprchlíků. Česká vláda se chystá do země vyslat několik desítek policistů.

Mimořádná schůzka ministrů byla svolána v rámci českého předsednictví visegrádské skupiny. Ministr obrany Martin Stropnický ji podle svých slov svolal kvůli migrační situaci, ale i kvůli tomu, že Polsko má nového ministra obrany a maďarský ministr je ve funkci pouze několik týdnů. Ministři by měli vyhodnotit dosavadní události týkající se ochrany schengenské hranice v Maďarsku a Slovinsku.

Stropnický: ČR chce do Makedonie poslat desítky policistů

Dalším tématem jednání bude pomoc Makedonii s ochranou hranic. Země čelí vlně uprchlíků z Řecka. „Což je opravdu něco, s čím já mám opravdu problém to vstřebat,“ řekl Stropnický s tím, že Řecko je členem EU aSchengenu a na ochranu hranic dostává pomoc, zatímco Makedonie je malá, nemovitá země.

Česko chce Makedonii poslat na pomoc v první vlně několik desítek policistů, podotkl Stropnický. Summit ministrů obrany probere, zda do balkánské země odjedou i vojáci. „Ona vždycky je armáda psychologicky o stupeň víš, vždy bude vnímána jako silová složka, policie jako ochranná složka,“ řekl Stropnický.

Makedonie podle ministra už poslala seznam požadavků na pomoc od V4, na kterém jsou různé položky od drobností až po těžké kamiony. Ministři V4 se budou podle ministerstva obrany bavit i o hodnocení současné bezpečnostní situace, podpoře pobaltských zemí a stavu připravenosti bojového uskupení EUvytvořeného zeměmi V4, které bude v pohotovosti k nasazení v první polovině roku 2016.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek