Konflikt EU vs. Polsko kvůli zákonu o médiích?

04.01.2016
Euroskop, čtk

Eurokomisař Günther Oettinger pohrozil Varšavě, že komise vyvolá proti Polsku mimořádnou proceduru pro porušení základních hodnot EU. Německý politik tak reagoval na čtvrteční schválení sporné novely zákona o veřejnoprávních médiích v polském parlamentu. Mluvčí komise upřesnil, že Evropská komise se touto otázkou hodlá zabývat 13. ledna.

„Mnoho věcí hovoří pro to, abychom aktivovali takzvaný mechanismus právního státu a na Varšavu uvalili dohled,“ prohlásil podle agentury AFP eurokomisař pro digitální ekonomiku a společnost Oettinger v nedělním vydání německého listu Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ).

„Předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker stanovil první debatu o stavu právního státu v Polsku na program jednání komise 13. ledna,“ uvedl dnes podle AFP v krátkém prohlášení mluvčí komise.

Poláci jsou překvapení

Polsko v reakci na rozhodnutí Bruselu vyjádřilo překvapení a hájilo svůj postoj. Mluvčí prezidenta Andrzeje Dudy prohlásil, že legislativní změna byla potřebná. Dřívější vláda učinila z veřejných médií „hlas jedné strany“ a ignorovala potřeby pluralismu, řekl mluvčí Marek Magierowski. Tento fakt podle něj Evropská unie ignorovala.

Podle FAZ Brusel hodlá poprvé použít proceduru, která platí od roku 2014 a zaměřuje se na členské země, v nichž vznikla „systematická nebezpečí pro právní stát“. Pokud dotyčná země nereaguje na návrhy změn ze strany Bruselu, komise může zahájit „proceduru pro porušování základních evropských hodnot,“ vysvětlil list.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek