Fico obvinil Kisku, že zlehčuje rizika migrace

06.01.2016
Euroskop, čtk

Slovenský premiér Robert Fico obvinil prezidenta Andreje Kisku, že zlehčuje rizika spojená s uprchlickou krizí, protože za bezpečnost Slovenska nenese žádnou odpovědnost. Na tiskové konferenci v Bratislavě šéf vlády zároveň vyčetl médiím, že Kisku „hladí po hlavě“.

Fico reagoval na novoroční projev, v němž Kiska upozornil na relativně nevelký dopad uprchlické krize na Slovensko. „Myslím, že nebyl důvod, aby nám toto (uprchlické) téma vytlačilo po většinu roku na okraj naše domácí starosti,“ řekl prezident. Dodal, že spojování teroristických útoků s nynější utečeneckou vlnou je „politická manipulace“.

Premiér řekl, že pokud jde o bezpečnost země, nemá prezident žádné ústavní nástroje a nenese žádnou odpovědnost. „Koho budete jako prvního odvolávat, kdyby se na Slovensku něco stalo – pana prezidenta?“ zeptal se Fico novinářů. „Asi ne, toho budete dál hladit po hlavě. Prvního budete odvolávat premiéra a jako druhého ministra vnitra,“ konstatoval.

Fico upozornil, že vláda, která je odpovědná za bezpečnost státu, má i právo přijímat „relevantní a konkrétní“ kroky. „Prezident to zlehčuje, protože nenese žádnou odpovědnost,“ uvedl.

Kiska, který předloni v přímé prezidentské volbě populárního Fica porazil, funguje jako jistá protiváha Ficovy vlády a strany, dominující slovenské politice. Oba politici se rozcházejí mimo jiné v názorech na dopady a řešení uprchlické krize a na posilování pravomocí policie a tajných služeb, které Ficova strana prosazuje.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek