Polský ministr předvolal německého velvyslance

11.01.2016
Euroskop, čtk

Polský ministr zahraničí Witold Waszczykowski si na pondělní dopoledne pozval na pohovor německého velvyslance Rolfa Nikela kvůli kritickým výrokům německých politiků na adresu nové konzervativní vlády ve Varšavě. Podle německého velvyslanectví nejde o předvolání jako formu obvyklého diplomatického protestu, ale údajně jen o žádost o „partnerský rozhovor“.

Německý předseda Evropského parlamentu Martin Schulz přirovnal počínání polské vlády k politice ruského prezidenta Vladimira Putina. Eurokomisař Günther Oettinger se nedávno vyjádřil, že Evropská komise by měla po krocích Varšavy vůči justici a médiím dohlížet na dodržování právního státu v Polsku.

Polské ministerstvo zahraničí uvedlo, že Waszczykowski hodlá hájit postoj vlády a bránit polské zájmy. Šéf polské diplomacie má v pondělí večer shodou okolností jednat v Praze se svým českým protějškem Lubomírem Zaorálkem.

Polský ministr spravedlnosti Zbigniew Ziobro v reakci na Oettingerova vyjádření o potřebě „dozoru“ nad Polskem připomněl Německu válečnou okupaci s miliony mrtvých. S ohledem na německou kritiku změn ve veřejnoprávních médiích zase upozornil na dlouhé mlčení německých médiích o masových silvestrovských útocích migrantů na ženy. Ministr obrany Antoni Macierewicz obvinil Německo a některé další západní státy, že se vměšují do záležitostí Polska.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek