Komise bude debatovat o dění v Polsku

13.01.2016
Euroskop, čtk

Stavem právního státu v Polsku se ve středu bude zabývat Evropská komise. Unijní exekutiva tak reaguje na změny, které kolem polského ústavního soudu a veřejnoprávních médií velmi rychle provádí polská konzervativní vláda.

Postup vlády strany Právo a spravedlnost (PiS), která rychle mění dosud platná pravidla a podle opozice si především upevňuje vlastní moc v soudnictví a médiích, vzbudil pozornost členů komise už v závěru loňského roku. Místopředseda komise Frans Timmermans se proto – spolu s některými dalšími eurokomisaři – dvěma dopisy obrátil na Varšavu s žádostí o vysvětlení kroků kabinetu.

Polská strana otázky komise ostře odmítla. Razantní vyjádření na adresu EU a také Německa se ozývají též z těch polských médií, která jsou vládě nakloněna.

Pokud by se situaci nepodařilo uklidnit dohodou, pro kterou se nedávno vyslovil šéf Evropské komise Jean-Claude Juncker, mohlo by být teoreticky Polsko nakonec postiženo například omezením hlasovacích práv v unii.

Předtím by se však muselo – podle pravidel z roku 2014 – uskutečnit několik kol vyjednávání mezi dotčenou zemí a evropskou exekutivou. Poté by musely ostatní státy unie jednomyslně dospět k závěru, že polský postup soustavně a dlouhodobě porušuje základní evropské hodnoty. Maďarsko přitom už dalo najevo, že pro takový postoj hlasovat nebude.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek