Polská premiérka bude v EP vysvětlovat změny zákonů

19.01.2016
Euroskop, čtk

Polská premiérka Beata Szydlová ve Štrasburku předstoupí před poslance Evropského parlamentu, aby jim vysvětlila změny zákonů, které v zemi provádí nová vláda konzervativní strany Právo a spravedlnost (PiS).

Úpravy norem týkajících se především ústavního soudu a veřejnoprávních médií zneklidňují nejen tamní opozici, ale i Evropskou komisi. Polsku v krajním případě hrozí pozastavení hlasovacích práv v Evropské unii.

Debata Szydlové s europoslanci je plánována na pozdní odpoledne. Ještě předtím se premiérka setká s předsedou europarlamentu Martinem Schulzem a chce se také sejít s polskými europoslanci.

Před cestou do Štrasburku prohlásila, že nevěří tomu, že se EU nakonec rozhodne kvůli úpravám polských zákonů uvalit na zemi sankce. Rovněž řekla, že nynější změny si přejí polští voliči.

Evropská komise minulý týden spustila kvůli vývoji v Polsku formální proceduru sledování stavu právního státu v zemi. Proces teoreticky může vyvrcholit rozhodnutím členských zemí EU pozastavit Polsku hlasovací práva v unii.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek