Velvyslanec: Polsko milion uprchlíků z Ukrajiny nepřijalo

21.01.2016
Euroskop, čtk

Ukrajinský velvyslanec ve Varšavě se ohradil proti výrokům polské premiérky z úterní debaty v Evropském parlamentu, kde Beata Szydlová prohlásila, že Polsko „přijalo asi milion uprchlíků z Ukrajiny“ jako „lidí, kterým nikdo nechtěl pomoci“. Podle velvyslance nejde o žádné uprchlíky, ale o ekonomické migranty. A polská média s odvoláním na úřední statistiky dodala, že azyl v Polsku ve skutečnosti dostalo jen pár Ukrajinců.

Polská premiérka použila milion ukrajinských uprchlíků před válkou v Donbasu jako argument v debatě, v níž se Varšava pokouší Evropskou unii přesvědčit, proč nechce či nemůže přijmout ve větším počtu muslimské uprchlíky z Blízkého východu a severní Afriky.

„Jde o lidi, kteří přijíždějí a pobývají tu legálně, pracují, studují, platí daně a do jisté míry přispívají k rozvoji polské ekonomiky. Nejsou uprchlíky, nemají takové postavení a ani nepobírají žádnou sociální pomoc,“ zdůraznil ukrajinský velvyslanec Andrij Deščycja. Připustil nicméně, že v průběhu roku může v Polsku pobývat až milion Ukrajinců, ať už s využitím vydaných víz či malého pohraničního styku.

Azyl dostali loni jen 2 Ukrajinci

Televize TVN 24 podotkla, že podle úředních údajů od roku 2003 požádalo o azyl celkem 5328 Ukrajinců, úřady však poskytly postavení uprchlíka dvěma Ukrajincům v roce 2013 a dvěma letos.

Podle listu Gazeta Wyborcza polské úřady z 5300 ukrajinských žadatelů o azyl vyhověly jen dvěma v loňském roce, a to ještě po odvolání. Jinou formu ochrany získaly asi dva tucty Ukrajinců. Podle expertů může v Polsku pracovat v průběhu roku okolo 300.000 až půl milionu Ukrajinců.

900 tisíc víz nebo milion uprchlíků?

K milionu „uprchlíků“ se premiérka nejspíše dostala tím, že loni polské konzuláty vydaly Ukrajinců přes 900.000 víz, platných ovšem většinou jen na 90 dnů. Nicméně list připustil, že i předchozí liberální vláda se vůči EU také vymlouvala na „uprchlíky z Ukrajiny“.

„Paní premiérce šlo spíše o to, aby ukázala, že počet Ukrajinců přijíždějících do Polska je velmi vysoký. Z formálního hlediska to nejsou uprchlíci, ale skoro milion jich do Polska dorazilo,“ vysvětloval novinářům vládní mluvčí Rafal Bochenek.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek