V Praze se uskuteční schůzka V4 o využívání EU fondů

26.01.2016
čtk

Ministři visegrádské skupiny (V4) a čtyř partnerských zemí budou v Praze jednat o využití evropských fondů. Na setkání i následné odborné konferenci budou představitelé V4, Bulharska, Chorvatska, Rumunska, Slovinska a unijních institucí hodnotit dosavadní praxi ve využívání miliardových dotací z EU a debatovat o jejich nastavení v budoucnu. Schůzky se zúčastní také evropská komisařka pro regionální rozvoj Corina Cretuová.

„Hlavními tématy konference budou nastavení stávajícího programovacího období 2014 – 2020 včetně dobré a špatné praxe, s kterou se země V4+4 v rámci přípravy současného období setkaly, “ uvedlo ministerstvo pro místní rozvoj v tiskové zprávě.

Zástupci Visegrádu a partnerů se k tématu eurofondů setkali již 16. ledna. Podle náměstkyně ministerstva Olgy Letáčkové se osmička zemí snažila dohodnout společný postoj, který by bylo možné prosazovat na celoevropské úrovni v době, kdy v Evropě začínají diskuse o podobě budoucí kohezní politiky.

Debata o fondech byla ovlivněna migrační krizí

Do debaty o změně pravidel pro čerpání evropských peněz se v uplynulém půlroce promítly i neshody zemí EUohledně řešení migrační krize. Německý ministr vnitra Thomas de Maiziére a vicekancléř Sigmar Gabriel v září 2015 prohlásili, že země, které se nejsou k uprchlíkům solidární nemohou počítat s vyplácením dotací. Mířili tehdy zejména na Maďarsko, které se rozhodlo zastavit příliv migrantů plotem. Návrhy německých ministrů tehdy odmítla Evropská komise i německá kancléřka Angela Merkelová.

Do roku 2020 může ČR vyčerpat až 650 miliard eur

Evropské fondy slouží jako nástroj k přerozdělování peněz určených ke snižování ekonomických a sociálních rozdílů mezi členskými státy a jejich regiony.

V období 2014 – 2020 je pro Česko připraveno asi 650 miliard korun.

Ve druhém období 2007 – 2013 mělo Česko možnost získat v 17 programech přibližně 700 miliard korun, což bylo nejvíce ze všech zemí EUv přepočtu na obyvatele. U některých programů Brusel prodloužil možnost čerpání až do konce roku 2015.

Po vstupu do Evropské unie v květnu 2004 měla ČR možnost čerpat evropské peníze ve třech programových obdobích. V prvním zkráceném do roku 2006 v rámci 16 programů získala zhruba 80 miliard Kč.

Autor: čtk, Euroskop

Sdílet tento příspěvek