Česko bude 15. února hostit mimořádný summit V4 k migraci

27.01.2016
Euroskop, čtk

Česká republika svolá na 15. únor mimořádný summit visegrádské skupiny (V4), jehož hlavním tématem bude řešení migrační krize. V úterý to oznámil premiér Bohuslav Sobotka. Šéfové vlád Česka, Slovenska, Polska a Maďarska budou na setkání jednat mimo jiné o lepší ochraně Schengenu nebo o vytvoření záložní hraniční linie na úrovni Bulharska a Makedonie. O tři dny později se má konat summit Evropské unie věnovaný migraci.

Podle českého premiéra země V4 prokázaly svou dosavadní pomocí zájem na tom, aby unie migrační krizi zvládla. „Naším cílem je i nadále aktivní přístup Visegrádu. Na mimořádném summitu chci proto s premiéry Slovenka, Polska a Maďarska diskutovat opatření, která povedou k důsledné ochraně vnějších schengenských hranic,“ uvedl Sobotka.

Jednu z možností podle premiéra představuje posílení ochrany hranic mezi Makedonií a Řeckem a mezi Bulharskem a Řeckem. „Chci, abychom spolu s přáteli z V4 připravili záložní řešení pro případ, že nebudou naplněny dohody s Tureckem a při ochraně hranice bude nadále selhávat i Řecko,“ dodal premiér.

Dalším tématem únorového summitu bude letošní 25. výročí vzniku visegrádské skupiny. Předsedové vlád budou při této příležitosti bilancovat uplynulé čtvrtstoletí spolupráce a projednají další perspektivy skupiny, včetně koordinace společné pozice V4 k reformním návrhům Velké Británie.

Plán B pro Schengen

Zatím poslední setkání šéfů vlád Visegrádu se v Praze uskutečnilo začátkem loňského prosince. Ministerští předsedové se na něm shodli na tom, že jakékoliv návrhy na vytvoření takzvaného mini-Schengenu jsou nepřijatelné. Vyslovili se i proti dalším přímým nebo skrytým snahám o omezení volného pohybu v rámci Evropské unie.

O úpravě schengenského prostoru ale v poslední době hovoří i zástupci zemí V4. Ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD) minulý týden ČTK řekl, že Evropa musí mít plán B pro případ, že se nepodaří snížit příliv běženců. V úvahu podle něj přichází i posun hraniční linie, kterou bude Evropa střežit. Nejčastěji se přitom hovoří o „záložním hraničním systému“ na linii Bulharsko – Makedonie, což by de facto znamenalo vyřazení Řecka ze Schengenu. Existují prý ale i severnější varianty hraniční linie.

Tento měsíc jednali v Česku, které nyní uskupení předsedá, ministři vnitra zemí V4. Ve společném memorandu opět odmítli povinné kvóty pro přerozdělování uprchlíků a za prioritní označili naplnit závazek na spuštění funkčních záchytných center na vnější hranici EU.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek