Zástupci Makedonie a Bulharska přijedou do Prahy na summit V4

03.02.2016
Euroskop, čtk

Mimořádného summitu visegrádské skupiny (V4), který se bude 15. února konat v Prahe, zúčastní také makedonský prezident Ďorďe Ivanov a bulharský premiér Bojko Borisov, média o tom informoval mluvčí vlády Martin Ayrer. Hlavním tématem jednání bude migrační krize, včetně spolupráce V4 se zeměmi Balkánu.

„Na mimořádný summit V4 jsem pozval rovněž lídry Bulharska a Makedonie. Považuji za důležité, aby se představitelé právě těchto zemí účastnili společné diskuse V4 o pomoci s ochranou hranic proti nelegální migraci,“ napsal premiér Bohuslav Sobotka.

Česko je podle Sobotky připraveno regionu západního Balkánu nadále poskytovat konkrétní pomoc, a to jak poskytnutím humanitární pomoci, tak i vysíláním policistů. V současné době působí čeští policisté při ochraně hranic ve Slovinsku a Makedonii.

Sobotka chce společnou evropskou pohraniční a pobřežní stráž

Podle Sobotky je v souvislosti s přílivem migrantů do Evropy třeba co nejdříve posílit vnější ochranu schengenské hranice, zřídit společnou evropskou pobřežní i pohraniční stráž a nastartovat dohodnutá opatření pro regulaci migrace v Řecku a Turecku.

„Pokud by se tato opatření nedařilo rychle realizovat, pak za jedno z možných řešení považuji posílení ochrany hranic mezi Bulharskem, Makedonií a Řeckem. S posílením ochrany hranic by mohly těmto zemím aktivně pomoci jak státy V4, tak i ostatní země EU,“ uvedl Sobotka.

Země visegrádské skupiny na summitu v Praze chtějí rovněž zkoordinovat společné pozice před konáním Evropské rady 18. a 19. února v Bruselu. Dalším tématem bude připomenutí 25. výročí vzniku visegrádské skupiny, které připadá na letošní 15. únor.

Autor: čtk, Euroskop

Sdílet tento příspěvek