Polsko a Maďarsko se sbližují. Orbán slíbil solidaritu s Varšavou

09.02.2016
Euroskop, čtk

Maďarský premiér Viktor Orbán v pondělí ujistil svou polskou kolegyni Beatu Szydlovou o solidaritě Budapešti, která se podle jeho slov staví proti uplatňování „dvojího metru“ ze strany jiných evropských zemí a evropských institucí a proti jakékoli jiné „hanebnosti“ vůči Polsku. Na společné tiskové konferenci Orbán zároveň vybídl k posílení spolupráce ve visegrádské skupině, sdružující kromě Maďarska a Polska také Česko a Slovensko.

Orbán mimo jiné navrhl spojit východ Polska a Maďarska čtyřproudou dálnicí, uvedla agentura MTI, aniž by se zmínila, že obě země nemají společnou hranici a dálnice by tedy musela vést přes Slovensko či Ukrajinu.

Noví konzervativní vládci Polska jsou terčem kritiky od liberální opozice i západních politiků kvůli ovládnutí klíčových pozic a sporných personálních zásahů do složení ústavního soudu, což budí obavy o polskou demokracii. Vládní tábor naopak argumentuje, že hluboké změny jsou nezbytné, aby uvolnily cestu reformám a umožnily splnit sliby dané voličům.

Evropská komise ve vztahu k Polsku zahájila bezprecedentní proceduru sledování stavu právního státu v zemi, což teoreticky může vyvrcholit rozhodnutím členských zemí EU pozastavit Varšavě hlasovací práva v unii. K tomu je však potřeba jednomyslného souhlasu a Orbán se již dříve vyjádřil, že takový krok nepodpoří.

V4 má najít společnou odpověď pro Camerona

Szydlová poděkovala Orbánovi za solidaritu a ujistila o polské ochotě k užší politické a ekonomické spolupráci „s našimi maďarskými bratry“. Zdůraznila také, že je zapotřebí, aby visegrádská skupina měla společné stanovisko k britských požadavkům na reformy Evropské unie. To má být na programu visegrádského summitu příští týden v Praze. „Hluboce věřím, že takového stanoviska dosáhneme,“ řekla podle televize TVN 24 polská premiérka.

„Diskutovali jsme o změnách navrhovaných Británii a shodli jsme se, že s většinou návrhů souhlasíme,“ řekl Orbán podle agentury Reuters. Ale bez dalších podrobností dodal, že je zapotřebí dalších jednání.

Při lednové návštěvě britského premiéra v Budapešti Orbán uvedl, že Maďarsko by nemohlo akceptovat žádnou diskriminaci a že tedy nesouhlasí s Cameronovým požadavkem omezit sociální dávky přistěhovalcům z jiných zemí Evropské unie.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek