V4: Sociální dávky jsou klíčový problém při jednání s Británií

11.02.2016
Euroskop, čtk

Země takzvané visegrádské čtyřky (V4 – Česko, Slovensko, Polsko, Maďarsko) ve společném prohlášení potvrdily, že otázka sociálních dávek pro cizince z unijních zemí pro ně představuje hlavní problém při jednání s Británií o jejím budoucím vztahu s Evropskou unií. Zároveň však tyto státy ujistily, že si přejí setrvání Británie v unii. Předseda Evropské rady Donald Tusk dnes označil jednání Británie s ostatními členskými státy EU za „velmi křehká“.

Česko, Slovensko, Polsko a Maďarsko v prohlášení podle Reuters uvedly, že chtějí udržet Británii v EU, ale plány Londýna omezit sociální dávky pracujícím z řad unijních přistěhovalců v Británii pro ně zůstávají „hlavní starostí“.

Země V4 chtějí Británii umožnit použití takového mechanismu, který by cizincům z ostatních unijních zemí omezoval přístup k některým dávkám nanejvýš na čtyři roky. Zdůrazňují tak dočasnost opatření. „Celkové období by mělo být co nejkratší, každopádně by nemělo překročit čtyři roky,“ píše se v dokumentu.

„Země visegrádské skupiny považují Spojené království za důležitého člena EU,“ citovala z dokumentu agentura Reuters. „Naše pozornost musí být nadále zaměřena na hlavní účel, jímž je nalezení společně dohodnutých řešení britských obav,“ zdůrazňují středoevropské státy.

Tusk věří v dohodu již příští týden

Předseda Evropské rady Tusk už minulý týden představil návrh dohody, která v nejdiskutovanější oblasti sociálních dávek počítá s jejich čtyřletým omezením. Londýn s Bruselem se na tom už údajně předběžně dohodl.

Ve středu ale Tusk připustil, že jednání Británie s EU jsou „velmi křehká“. Přesto doufá, že obě strany dospějí k dohodě už na unijním summitu, který se v Bruselu koná příští čtvrtek a pátek. „Vedu intenzivní jednání o svém návrhu dohody s Británií,“ řekl Tusk. „Věřím, že je to vyvážený a solidní návrh a doufám, že bude dotažen do konce na Evropské radě příští týden,“ prohlásil Tusk, jenž má ještě v první polovině příštího týdne hovořit s evropskými státníky včetně českého premiéra Bohuslava Sobotky, aby u nich zajistil svému návrhu „širokou politickou podporu“.

Navrhovaná smlouva mezi EU a Londýnem dále upravuje účast zemí neplatících eurem na rozhodování států eurozóny, obsahuje závazek prohloubení spolupráce v oblasti digitalizace a energetiky a snížení administrativní zátěže. Británie si vymínila i právo neúčastnit se další politické integrace členských zemí EU.

Britský premiér David Cameron hodlá reformu vztahu své země k EU v případě jejího schválení unijními státy využít v referendu o setrvání Británie v unii.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek