V Praze se koná summit V4, Bulharska a Makedonie

15.02.2016
Euroskop, čtk

V Praze se v pondělí koná mimořádný summit zemí Visegrádské skupiny, Bulharska a Makedonie, jehož hlavním tématem je migrace. Cílem zemí V4 je ujasnit si společnou pozici před unijním summitem a projednat spolupráci Visegrádu se zeměmi Balkánu při ochraně hranic před nelegální migrací.

Podle německého magazínu Der Spiegel se ale země V4 se svým záměrem ochrany schengenských hranic a uzavření balkánské trasy pro uprchlíky staví proti plánu německé kancléřky Angely Merkelové, který počítá s řešením migrační krize za pomoci Turecka.

Na českého státního tajemníka pro evropské záležitosti Tomáše Prouzu se Německo kvůli summitu V4 obrátilo prostřednictvím svého velvyslance, který se u něj zajímal o cíle a obsah jednání. Taková intervence není podle státního tajemníka neobvyklá. Slovenský premiér Robert Fico v sobotu prohlásil, že Německo si už kvůli summitu V4 stěžovalo u slovenského ministerstva zahraničí.

Česko chce pomáhat západnímu Balkánu

‚Přizvání Makedonie a Bulharska souvisí s úvahami o tom, že makedonsko-řecká a bulharsko-řecká hranice by se mohly stát záložní hraniční linií schengenského prostoru volného pohybu osob v případě, že Řecku se nebude dařit kontrolovat proud migrantů, kteří do země připlouvají přes Egejské moře. Podle státního tajemníka Tomáše Prouzy se rozhodně nejedná o nové řešení, které by nahradilo německý plán postavený na dohodě s Tureckem. Tu země V4 podporují a považují za základ.

Podle Sobotky je důležité, aby se Makedonie a Bulharsko účastnily evropské debaty o ochraně hranic před nelegální migrací. Hlavním důvodem pozvání obou zemí na summit byla možnost zjistit, jak situaci na hranicích vnímají a jaké jsou další možnosti pomoci visegrádských zemí regionu západního Balkánu, který je významný z hlediska zajištění ochrany vnější hranice EU a regulace migračního tlaku. Premiér také dříve uvedl, že Česká republika je připravena dále pomáhat regionu západního Balkánu, a to jak poskytnutím humanitární pomoci, tak i vysíláním policistů.

Přestože se jednání v Praze budou týkat Řecka, řecký premiér Alexis Tsipras se jich neúčastní. Pozvání musel z časových důvodů odmítnout.

Bulharsko nechce hranici mezi Makedonií a Řeckem

Bulharský premiér Bojko Borisov ale v neděli Merkelovou telefonicky ujistil, že Bulharsko a Makedonie nechtějí, aby se Balkán stal nárazníkovým pásmem mezi EU a vlnou migrantů. „Premiér kancléřku seznámil s pozicí Bulharska pro nadcházející schůzku zítra (v pondělí) v Praze a zdůraznil solidaritu Bulharska s řeckou stranou a nesouhlas s vybudováním hranice mezi Makedonií a Řeckem,“ uvedl úřad bulharského premiéra.

Makedonský prezident Ďorge Ivanov má vedle summitu v programu také schůzku s českým protějškem Milošem Zemanem, který dlouhodobě varuje před tím, že uprchlíci z muslimských zemí se nezačlení do společnosti a představují pro Evropu bezpečnostní riziko. Prezident Zeman plánuje v červnu Makedonii navštívit.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek