V Praze se sejde V4, Skandinávie a Pobaltí

16.03.2016
Euroskop, čtk

Česká republika bude na začátku května hostit schůzku visegrádských, baltských a skandinávských zemí, oznámil to v úterý po jednání se švédskou ministryní zahraničí Margot Wallströmovou šéf české diplomacie Lubomír Zaorálek.

„Pozval jsem paní ministryni do Prahy na schůzku, která bude mezi skandinávskými, baltskými a visegrádskými státy 3. a 4. května,“ řekl Zaorálek novinářům po první části jednání se švédskou kolegyní. Spolupráce Pobaltí, Visegrádu a severských zemí by se podle informací ČTK měla týkat například vztahů s Ruskem a Ukrajinou, Východního partnerství nebo energetické bezpečnosti.

O rozšíření spolupráce středoevropské čtveřice – Polska, Česka, Slovenska a Maďarska – s dalšími zeměmi hovořil včera v Praze také polský prezident Duda. Po jednání s českým protějškem Zemanem Duda poznamenal, že význam visegrádské skupiny v posledním roce vzrostl zejména v souvislosti s migrační krizí. Se Zemanem se prý shodli, že Visegrád by mohl navázat těsnější vztahy se severními sousedy i státy na jih od středu Evropy.

„Hovořili jsme také o širší spolupráci mimo rámec visegrádské čtyřky o takzvaném trojuhelníku ABC – tedy Balt, Jadran a Černé moře,“ uvedl Duda. Podle Dudy by mělo jít o projekty v oblasti dopravní infrastruktury a hospodářství.

V rámci českého předsednictví V4 se již konalo několik schůzek v rozšířeném formátu Visegrád plus partnerské státy. Naposledy například při návštěvě jihokorejské prezidentky v Praze.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek