Ministr: Uprchlíky nelze rozdělovat jako tuny kukuřice

07.04.2016
Euroskop, čtk

Slovensko setrvává podle ministra vnitra Roberta Kaliňáka na svém striktním odmítání jakékoli formy rozdělování uprchlíků mezi všechny státy Evropské unie. Prohlásil to ve středu večer v první reakci Bratislavy na návrhy Evropské komise týkající se reformy unijního azylového systému. Odmítavá reakce během dne už zazněla i z Prahy.

Ministr Kaliňák po zasedání vlády podle slovenských médií uvedl, že „s uprchlíky nelze zacházet jako s množstvím čísel a rozdělovat je jako tuny kukuřice nebo cukru“.

Český premiér Bohuslav Sobotka už dříve prohlásil, že návrh komise na zavedení trvalého mechanismu pro přerozdělování uprchlíků je pro jeho kabinet „naprosto nepřijatelný“. Podobně reagoval i prezident Miloš Zeman. „Pan prezident kvóty tvrdě odmítá a bude tvrdě odmítat. To platí i pro kvóty přestrojené. Vůči této bruselské jezince musí zaznít hlasité NE,“ napsal mluvčí hlavy státu Jiří Ovčáček.

Slovensko stejně jako další země visegrádské čtyřky (ČR, Slovensko, Polsko, Maďarsko) loni nesouhlasilo se systémem povinných kvót pro přerozdělení uprchlíků mezi členské státy Evropské unie. V prosinci pak proti tomuto systému podalo stížnost u Evropského soudního dvora.

Návrh komise ve středu novinářům představil její první místopředseda Frans Timmermans. Ve „slabší“ úpravě by byl stávající dublinský systém doplněn o trvalý mechanismus, který by zemi v potížích ulehčil. Druhou variantou by bylo nahrazení stávajícího systému, kdy azylovou žádost řeší první země, ve které se uprchlík dostal na území EU. Místo toho by byli migranti rovnou přerozdělováni po všech zemích unie.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek