Sobotka: V4 by měla odmítnout migrační návrhy Komise

08.04.2016
Euroskop, čtk

Premiér Bohuslav Sobotka chce, aby visegrádská čtyřka společně odmítla migrační návrhy Evropské komise, podle českého předsedy vlády by měla zamítnout jak přenos pravomocí z jednotlivých národních zemí na Evropskou komisi, tak i zavedení povinného přerozdělovacího mechanizmu. Sobotka to řekl novinářům před odletem na mezivládní jednání svého kabinetu do Polska.

„Budu navrhovat, abychom společně jako V4 odmítli přenos pravomocí, pokud jde o ryze azylovou politiku jednotlivých národních zemí, na Evropskou komisi. A stejně tak budu navrhovat, abychom jako V4 odmítli zavedení povinného přerozdělovacího mechanismu v rámci Evropské unie,“ řekl Sobotka.

Návrh Komise počítá s dvěma variantami

Evropská komise svůj návrh na úpravu azylové politiky představila ve středu. Ve „slabší“ úpravě by byl stávající dublinský systém doplněn o trvalý mechanismus, který by zemi v potížích ulehčil.

Druhou variantou by bylo nahrazení stávajícího systému, kdy azylovou žádost řeší první země, ve které se uprchlík dostal na území EU. Místo toho by byli migranti rovnou přerozdělováni po všech zemích unie. Čeští politici obratem návrhy odmítli.

Na svou stranu chce ČR získat Poláky, pak i Slovensko

Pro svůj návrh chce získat polskou podporu. Příští týden pak bude o tématu jednat se staronovým slovenským premiérem Robertem Ficem. „Předpokládám, že o tom budeme jednat diplomaticky s Maďarskem, abychom připravili společné stanovisko V4,“ dodal.

Poznamenal, že česká vláda v souvislosti s migrační politikou nesouhlasí s přenosem kompetencí na EK, protože se domnívá, že vláda musí být základní pojistkou pro případ, když ekonomická, sociální a bezpečnostní situace v zemi neumožňuje další přijímání uprchlíků. „Pak to musí být vláda, která musí mít pravomoc, aby tento proces ovlivnila, eventuálně zastavila,“ dodal.

Zároveň podotkl, že vláda nechce trvalé kvóty. Odkázal na případ křesťanských uprchlíků, kteří v Česku požádali o azyl a část z nich nyní odjela do Německa. „Myslím, že to do jisté míry ukazuje, že ten systém kvót prostě nefunguje. A je obtížné přikazovat těmto lidem, aby zůstali,“ řekl.

Autor: Euroskop, čtk

Sdílet tento příspěvek