Polsko je znepokojeno ruským vojenským cvičením v Baltu

15.04.2016
Euroskop, čtk

Polské ministerstvo zahraničí ve čtvrtek oznámilo, že si předvolalo ruského velvyslance ve Varšavě kvůli simulovaným útokům ruských letounů nad Baltským mořem. Při incidentu z počátku týdne dva ruské bitevníky nacvičovaly průlety v blízkosti amerického torpédoborce. Incident odsoudil jako provokativní a nebezpečný také americký ministr zahraničí John Kerry.

Náměstek polského ministra zahraničí Marek Ziólkowski při rozhovoru s ruským velvyslancem Sergejem Andrejevem vyjádřil znepokojení nad incidentem, informovalo ministerstvo ve svém prohlášení. „Ale především (náměstek) zdůraznil, že Polsko se pokouší podporovat dialog s cílem působit proti takovým incidentům,“ uvedlo.

Náměstek polského ministerstva obrany ještě před incidentem podle Reuters prohlásil, že NATO by se mělo ve vztahu k Rusku vrátit ke studenoválečnému způsobu uvažování a přistupovat k Moskvě z pozice síly, a tak čelit jejímu obnovenému sebejistému počínání ve východní Evropě.

Kerry: Spojené státy se nenechají zastrašit

Na incident ostře reagoval také americký ministr zahraničí John Kerry. „Odsuzujeme tento způsob chování. Je to lehkovážné. Je to provokativní. Je to nebezpečné. A podle pravidel ozbrojených střetů mohlo dojít k sestřelu,“ řekl Kerry v rozhovoru s televizní stanicí CNN Espaňol a deníkem Miami Herald.

„Lidé musí pochopit, že toto je vážná záležitost a Spojené státy se nenechají v mezinárodních vodách zastrašit… Sdělujeme Rusům, jak nebezpečné to je, a doufáme, že se to nebude nikdy opakovat,“ dodal Kerry.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek