V4: Turecko by nemělo dostat bezvízový styk dříve než Ukrajina

05.05.2016
Euroskop, čtk

Podmínky pro zrušení víz do EU musí být stejné pro všechny země, zdůraznili ve středu představitelé zemí visegrádské skupiny (Česko, Slovensko, Polsko, Maďarsko). Reagovali tak na prohlášení Evropské komise, z nějž plyne, že bezvízový styk EU s Tureckem by mohl platit již od června. Turecko dosud nesplnilo všechny podmínky vízové liberalizace.

Šéf české diplomacie Lubomír Zaorálek zdůraznil, že návrh Evropské komise na zrušení vízové povinnosti pro Turecko je podmíněn tím, že Ankara vyřeší ještě několik sporných bodů. „I v případě Turecka platí, že pokud dodrží podmínky, my můžeme splnit svůj díl závazku,“ podotkl.

Turci nestihnou zavést biometrické pasy

Evropská komise přijala ve středu zprávu o tureckém pokroku při plnění podmínek pro zrušení víz. Obsahuje i opatření, které Turecko ještě musí učinit. Zcela otevřených zatím zůstává pět oblastí: boj proti korupci, ochrana dat, spolupráce soudů s unijními státy, spolupráce s Europolem a protiteroristické zákony.

Již nyní je podle komise jasné, že Turecko nestihne včas zavést biometrické pasy, které jsou předpokladem bezvízového styku. Ankara ale bude přechodně vydávat prozatímní biometrické pasy s krátkou dobou platnosti a od října pak již řádné pasy, které budou zcela odpovídat standardům EU.

Bezvízový styk zaručí občanům Turecka volný vstup do schengenského prostoru na 90 dní. Na unijním seznamu zemí, jejichž občané nemusí při pobytu do 90 dní žádat o víza, je více než padesát zemí.

Visegrád podpořit bezvízový styk s Ukrajinou a Gruzií

Maďarský ministr zahraničí Péter Szijjártó se na schůzce vyjádřil, že považuje za nepřípustné, aby Turci měli bezvízový režim dříve než Gruzie nebo Ukrajina. Jeho slova potvrdil zástupce slovenské diplomacie, státní tajemník Lukáš Parízek. „Nebyl by dobrý signál, kdyby došlo ke zrušení vízové povinnosti Turecku dříve, než některým zemím Východního partnerství, které plní svoje dohody,“ uvedl.

Podpora zrušení víz pro Ukrajinu a Gruzii je i součástí společného prohlášení ministrů zemí Visegrádu.

Ukrajinský ministr zahraničí Pavlo Klimkin, který se pražské schůzky zúčastnil, na twitteru napsal, že visegrádská skupina „poskytne plnou podporu bezvízovému režimu mezi Ukrajinou a EU“. Středoevropské země podle něj plánují zvláštní formát spolupráce se zeměmi, které s EU uzavřely asociační smlouvu.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek