Komise poslala Polsku své kritické hodnocení stavu právního státu

02.06.2016
Euroskop, čtk

Evropská komise ve středu poslala do Varšavy své kritické hodnocení stavu právního státu v Polsku. Novinářům to po jednání komise řekl její první místopředseda Frans Timmermans.

Dosavadní jednání s polskou stranou se sice podle Timmermanse odehrávala v konstruktivním duchu, ke změně neuspokojivé situace ale nevedla. Polský ministr spravedlnosti Zbigniew Ziobro již podle agentury Reuters označil názor komise za jednostranný a překvapující.

Varšava má nyní právo komisi do dvou týdnů odpovědět. Timmermans zdůraznil, že doufá v pokračování dialogu s polskou stranou. „Náš dnešní názor je nástroj, který, jak doufáme, pomůže soustředit dialog s polskou vládou na ty otázky, které podle našeho názoru musí být vyřešeny, abychom se v Polsku dostali z krize mezi vládou a ústavním soudem,“ poznamenal místopředseda komise.


3 spory Varšavy s Bruselem

Timmermans připomněl tři základní problémy, které se komise s polskou vládou snaží od poloviny ledna vyřešit. Týkají se jmenování ústavních soudců, novely zákonů o ústavním soudu a ústavnosti některých nových zákonů, například mediální legislativy.

„Jsem překvapený a zarmoucený prohlášením Evropské komise, která vedla intenzivní rozhovory s polskou vládou,“ řekl Ziobro. „Je to jednostranný názor, který podává překroucený obraz, ačkoli Evropská komise ví, jaká je situace,“ dodal s tím, že komise měla možnost vidět, jak Varšava usilovala o kompromis.

Do další fáze tak nyní evropská exekutiva posunula vůbec poprvé využívaný mechanismus, v jehož závěru mohou teoreticky členské země EU na základě návrhu komise rozhodnout o tom, že Polsko zbaví hlasovacích práv. Takový vývoj je zatím velmi nepravděpodobný, ale například Maďarsko už dalo jasně najevo, že by podobný návrh vetovalo.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek