Na fóru Prague European Summit vystoupí premiéři V4

03.06.2016
Euroskop, čtk

Premiéři všech čtyř zemí visegrádské skupiny a více než 300 osobností z akademické sféry, politiků, vysokých úředníků a diplomatů budou v Praze od pondělí diskutovat o smyslu a budoucnosti evropské jednoty. První ročník mezinárodního fóra Prague European Summit se v českém hlavním městě koná 6. až 8. června. Setkání pořádají společně tři české think-tanky zabývající se mezinárodní politikou – Ústav mezinárodních vztahů, Evropské hodnoty a Europeum.

„Témata jednotlivých přednášek a panelů jsou různorodá, všechna se ale bezprostředně týkají jednoty Evropské unie a její soudržnosti,“ řekl novinářům Vladimír Bartovic, ředitel organizace Europeum. „Ať už jde o Brexit, situaci Řecko, budoucnost schengenského systému – vše souvisí s tím, zda má smysl pokračovat v evropském projektu společně,“ dodal.

Účast na závěrečné panelové diskusi potvrdili také předsedové vlád zemí visegrádské skupiny, kterou tvoří Česko, Polsko, Maďarsko a Slovensko. Aby premiérská debata nezůstala u politických prohlášení, zvolili dle slov Bartovice organizátoři jako moderátora zkušeného novináře, nikoliv představitele akademické sféry, jak bývá u podobných akcí obvyklé. Diskusi Bohuslava Sobotky, Beáty Szydlové, Viktora Orbána a Roberta Fica tak povede šéfredaktor evropské mutace amerického deníku Politico Matthew Kaminski. „Očekáváme velmi upřímnou a zajímavou diskusi,“ uvedl Bartovic.

Prague European Summit láká na formáty diskuzí

Nultý ročník Prague European Summit se v Praze konal loni na podzim. Letošními novinkami jsou formáty diskusí.

Konference by podle záměru organizátorů měla být příležitostí pro neformální dialog o strategických otázkách. Cílem pořadatelů je uspořádat v Praze akci, která by se rovnala slovenské konferenci o globální bezpečnosti GLOBSEC či tradiční mnichovské bezpečností konferenci.

Debaty o evropské armádě, řecké krizi i obchodní dohodě TTIP

Hned první večer v pondělí čekají účastníky takzvané „Nigt Owl Sessions“ – tři semináře, jejichž začátek je stanoven na pro podobné akce nezvyklou osmou hodinu večerní. V úterý organizátoři lákají na oxfordské debaty, slibují razantní konfrontaci dvou odlišných stanovisek na dané téma. Řeč bude třeba o tom, zda by Evropská unie měla mít armádu, nebo jestli by Řecko mělo zůstat v eurozóně.

Součástí programu bude také ekonomický panel, zaměřený na konkurenceschopnost Evropy, britské referendum o setrvání v EU nebo transatlantickou dohodu mezi EU a USA známou pod zkratkou TTIP.

Autor: Euroskop, čtk

Sdílet tento příspěvek