ČR symbolicky předá předsednictví V4 Polsku

06.06.2016
Euroskop, čtk

Česká republika symbolicky předá předsednictví visegrádské skupiny Polsku. Na summitu předsedů vlád Visegrádu, který se bude konat ve středu 8. června v Praze, premiéři Česka, Polska, Slovenska a Maďarska zhodnotí končící české předsednictví a zároveň formálně schválí priority, s nimiž od 1. července po dobu jednoho roku povede takzvanou V4 Polsko.

Premiér Bohuslav Sobotka a jeho kolegové, předseda slovenské vlády Robert Fico, maďarské vlády Viktor Orbán a polské vlády Beata Szydlová, se budou věnovat i migraci nebo britskému referendu o setrvání v EU. Tématem setkání bude také červencový summit NATO ve Varšavě.

Polskými prioritami bude bezpečnost i doprava

Poláci se mj. chtějí zaměřit na posílení spolupráce v oblasti společné bezpečnosti a dopravní infrastruktury. Součástí programových priorit by mělo být i zdůraznění hodnot, které středoevropský čtyřlístek spojují a sociálního aspektu spolupráce regionu.

Visegrádské skupině se v době českého předsednictví dostalo pozornosti zejména kvůli kritice postoje EU při řešení migrační krize. Středoevropské státy navzdory kritice z úst představitelů unijních institucí i jiných členských států velmi důrazně odmítaly návrhy na rozdělování migrantů mezi země osmadvacítky podle kvót. Zdůrazňovaly, že nelegální migraci je nutné řešit důslednou kontrolou osob při vstupu do schengenského prostoru volného pohybu. Visegrádské země dostaly nálepku nesolidárních států, nicméně diplomaté i odborníci na mezinárodní politiku se shodují, že poprvé se jim podařilo důsledně prezentovat společný postoj. Podle informací z diplomatický zdrojů bude chtít Varšava hlas V4 ještě více posílit.

Autor: Euroskop, čtk

Sdílet tento příspěvek