Premiéři V4 vydali společné prohlášení k budoucnosti EU

28.06.2016
Úřad vlády

Předsedové vlád zemí Visegrádské skupiny se dnes odpoledne sešli v rámci tradiční koordinace před jednáním Evropské rady. Český premiér Bohuslav Sobotka, premiérka Polska Beata Szydlová, premiér Maďarska Viktor Orbán a premiér Slovenska Robert Fico vydali společné prohlášení, ve kterém se vyjadřují k nutnosti reformy EU a další spolupráci ve formátu 27 členských zemí.

Premiéři V4 se shodli, že litují britského rozhodnutí odejít z EU. Evropská unie bude pokračovat dál ve spolupráci 27 členských států a výsledkem nadcházejících vyjednávání o vystoupení Velké Británie z EU nesmí být horší postavení občanů a podniků EU než britských občanů a jejich společností.

Předsedové vlád ČR, Polska, Maďarska a Slovenska se dále shodli na potřebě obnovy EU a oživení důvěry občanů v evropskou integraci a instituce. Evropská unie by měla opět nastartovat konvergenci uvnitř členských států i mezi nimi navzájem. EU by se podle států V4 měla zaměřit na kohezní politiku, hospodářský růst a zvyšování prosperity. Stranou nesmí zůstat ani rozvoj společné vnitřní a vnější bezpečnostní politiky.

Dnešní tradiční koordinace premiérů V4 před Evropskou radou byla posledním jednáním Visegrádské skupiny pod taktovkou českého předsednictví. To od 1. července přebírá Polsko. Premiér Sobotka proto dnes popřál polské premiérceSzydlové mnoho úspěchů.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek