Polská premiérka Szydlová chce jednat s V4 o reformě EU

12.07.2016
Euroskop, čtk

Polská premiérka Beata Szydlová se chce brzy sejít ve Varšavě se svými kolegy z visegrádské skupiny, kterou kromě Polska tvoří Česko, Slovensko a Maďarsko. Hlavním bodem jednání má být podle agentury AFP reforma Evropské unie.

Szydlová, která si na tiskové konferenci pochválila úspěšný průběh summitu NATO konaného minulý týden ve Varšavě, neupřesnila, o jaké unijní reformy by se mělo při setkání premiérů jednat. Obecně se jen zmínila o posílení jednoty, poznamenala AFP.

Uvedená schůzka – první na této úrovni od 1. července, kdy předsednictví V4 převzala Varšava – se uskuteční 21. července, upřesnil polský ministr vnitra Mariusz Blaszczak po setkání s resortními kolegy visegrádské skupiny v polské metropoli.

Šéf vládnoucí strany Právo a Spravedlnost (PiS) Jaroslaw Kaczyński v rozhovoru, který poskytl listu Rzeczpospolita, mimo jiné poznamenal, že požádal renomovaného právníka, kterého nejmenoval, aby vypracoval návrhy „nových smluv“.

V4 jednala o kontrole hranic

Účastníci pondělní schůzky ministrů vnitra V4, které se ve Varšavě za Česko zúčastnil náměstek ministra Jiří Nováček, se podle sdělení Blaszczaka věnovali migraci a kontrole hranic. Slovenské ministerstvo vnitra uvedlo, že účastníci se shodli na tom, že „cestou k vyřešení migrační krize je cestou solidarity, vzájemné spolupráce a kooperace“.

„Prioritou V4 je ochrana vnějších hranic a především ochrana maďarské hranice, která leží na takzvané balkánské cestě. Situace na této trase se i díky přijatým opatřením zlepšila,“ poznamenal podle serveru teraz.sk slovenský ministr Robert Kaliňák.

Autor: Euroskop, čtk

Sdílet tento příspěvek