Die Welt: Berlín musí po Brexitu hledat spojence na východě

15.07.2016
Euroskop, čtk

Po odchodu Británie z Evropské unie se změní mocenská architektura zbývající sedmadvacítky. Německo by se proto mělo snažit o posílení spolupráce se svými východními sousedy, protože by se mohli stát jeho spojenci proti snahám o finanční transfery mezi zeměmi EU a o vzájemné ručení za dluhy. V komentáři to dnes uvedl německý deník Die Welt.

„Mocenská struktura EU se trvale posune. Německo-francouzský motor už neodpovídá současným požadavkům, podporuje spíš pokračování současných věcí než změny. Evropa však potřebuje nové nápady a nové síly, které ji poženou vpřed,“ napsal deník.

Spojenci proti přerozdělovací unii

„Nové členské země mají za sebou náročné transformační procesy. Mohou to být obtížní, někdy tvrdohlaví partneři. Ale mají co nabídnout. A mohou se stát novými spojenci Berlína proti obráncům přerozdělování a proti dlouhodobě problémovým zemím jižní Evropy,“ uvedl list.

Die Welt také připomíná, že francouzský prezident François Hollande ohlásil na příští týden cestu po členských zemích EU, během níž chce hledat nové impulzy pro unii. „To nevěstí nic dobrého. Nesmí to nakonec dojít tam, že se začne pod rouškou evropské solidarity budovat transferová unie. Berlín tomu musí zabránit,“ napsal deník.

Povede Brexit ke konci rozpočtové disciplíny?

„Nesmí se stát, že dobře organizované politické zájmy menšiny se nakonec prosadí na úkor většiny evropských občanů a že se problémy budou řešit gigantickými vnitroevropskými transferovými platbami a dohodami o vzájemném ručení za dluhy,“ uvedl Die Welt.

Německo dlouhodobě odmítá možnost, že by Evropská unie společně ručila za dluhy jednotlivých členských států. Podle Berlína by to vedlo k tomu, že by země především v jižní části bloku rezignovaly na rozpočtovou disciplínu a spolehly se na to, že jejich dluhy zaplatí ostatní. Británie byla spojencem Německa v této otázce, naopak Francie podporuje společné ručení za dluhy.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek