Turné Merkelové pokračuje varšavskou schůzkou s V4

26.08.2016
Euroskop, čtk

Premiéři zemí visegrádské čtyřky, včetně předsedy české vlády Bohuslava Sobotky, se dnes scházejí ve Varšavě. Hostem jednání bude německá kancléřka Angela Merkelová. Jednání se má zaměřovat na vývoj po britském referendu o odchodu z Evropské unie před zářijovým neformálním summitem 27 zemí EU v Bratislavě.

„Česká vláda se chce nyní soustředit především na debatu o budoucí reformě EU. Kabinet premiéra Sobotky je přesvědčen o tom, že tzv. brexit se nesmí stát dominantním tématem evropské spolupráce a že lídři 27 členských států se nyní musí plně zaměřit na důsledky britského referenda. V následujících debatách o budoucnosti EU proto česká vláda klade důraz na vnitřní a vnější bezpečnost, prosperitu a obnovení důvěry občanů v Evropskou unii, “ uvedl vládní mluvčí Martin Ayrer.

Merkelová ve čtvrtek v Praze jednala se Sobotkou hlavně o spolupráci ve vědě a dopravě. Ohledně přerozdělování uprchlíků v EU se neshodli. Pohled na řadu témat spojených s migrací je ale podobný, zejména pokud jde o ochranu vnějších hranic schengenského prostoru nebo o důraz na boj proti příčinám útěku. Oba politici se shodli na tom, že nenazrál čas pro zrušení protiruských sankcí unie, jak po tom volá prezident Miloš Zeman. „Je důležité o těchto věcech mluvit a najít řešení,“ řekla kancléřka o názorových rozdílech na migrační krizi.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek