Česká vláda bude na Slovensku probírat EU, migraci či dopravu

26.09.2016
Euroskop, čtk

Společné zasedání v Bratislavě dnes absolvují ministři české a slovenské vlády. Premiér Bohuslav Sobotka chce při čtvrtém společném setkání obou kabinetů probírat evropskou bezpečnost, migrační krizi i bilaterální vztahy. V nich by se mělo dostat například na dopravní spojení obou zemí či na chystané oslavy stého výročí vzniku Československa v roce 2018.

V evropských tématech by chtěl Sobotka navázat na bratislavský summit lídrů členských států EU, který se konal v polovině září a na kterém se hovořilo o budoucnosti unie po odchodu Británie. Mluvit by se dnes mělo také o posilování evropské bezpečnosti včetně myšlenky společné armády, kterou český premiér prosazuje.

Kromě chystaných oslav kulatého výročí vzniku Československa (1918) a takzvaného pražského jara (1968) by ministři měli také probírat dálniční a železniční spojení, přeshraniční styk, energetiku či společnou obranu vzdušného prostoru.

Tradice společných zasedání české a společné vlády začala v roce 2012 v Uherském Hradišti a v Trenčíně, v dubnu 2014 následovalo setkání ve Skalici, naposledy se vlády setkaly loni v květnu na jihomoravském zámku Valtice. V podobném formátu česká vláda zasedá rovněž s vládami Polska a Izraele, obě země už letos navštívila.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek