Protivládní protesty v Polsku pokračují blokováním parlamentu

19.12.2016
Euroskop, čtk

Tisíce lidí ve Varšavě i dalších polských městech od pátku demonstrovaly za svobodu tisku a proti údajně nedemokratickým krokům vlády. Manifestace jsou podle pozorovatelů patrně nejvyhrocenějším střetem mezi opozicí a vládní stranou Právo a spravedlnost (PiS) od října 2015, kdy se tato konzervativní strana ujala vlády.

Asi 20 poslanců opozičních stran Občanská platforma (PO) a Moderní od pátku nocuje v budově Sejmu. Na protest proti pátečnímu hlasování o rozpočtu, které podle nich bylo protizákonné, blokují jednací sál. Chtějí vytrvat až do úterý, v tento den opozice požaduje nové hlasování o rozpočtu.

Další protivládní demonstrace se během víkendu konaly před prezidentským palácem a před budovu ústavního soudu. Zatím jsou poklidné, výjimkou byly nedělní protesty před krakovským hradem Wawel, kdy si několik protivládních aktivistů lehlo před jeden z vozů kolony se zástupci PiS. Demonstrace začaly protestem proti návrhu PiS omezit novinářům vstup do parlamentní budovy.

Kroky vlády kritizuje i Evropská komise


Do řešení krize se zapojil prezident Andrzej Duda, který chce přispět k uklidnění situace. Postupně se setkává se šéfy opozičních stran a zřejmě v pondělí se sejde i s předsedou PiS Jaroslawem Kaczyńským a maršálkem Sejmu Markem Kuchcińským. Premiérka Beata Szydlová v sobotu označila počínání opozice za skandální a škodlivé pro Polsko.

PiS loni po svém výrazném vítězství v parlamentních volbách učinila několik kontroverzních kroků k upevnění moci. Patřily k nim mimo jiné personální změny v ústavním soudu i rychle předložená novela zákona o něm, která posiluje vliv PiS v nejvyšší justiční instanci země. Kroky polské vlády kritizuje i Evropská komise, která Varšavě koncem července zaslala řadu „doporučení týkajících se právního státu“.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek