Polsko odmítlo obavy Evropské komise o svůj soudní systém

22.12.2016
Euroskop, čtk

Polská vláda ve čtvrtek 22. prosince označila za nepodložené obavy Evropské komise, že ochromuje soudní systém své země. Problémy týkající se chodu ústavního soudu, který je hlavním předmětem sporu mezi Bruselem a Varšavou, jsou vyřešeny, tvrdí polské ministerstvo zahraničí v prohlášení.

Evropská komise poslala ve středu Polsku nová doporučení týkající se právního státu v zemi, posuzovala také vývoj, který v Polsku nastal od předcházejících doporučení, která byla poslaná 27. července a která v říjnu ve Varšavě vláda premiérky Beaty Szydlové odmítla.

„V návaznosti na jmenování nové předsedkyně ústavního soudu prezidentem ze dne 21. prosince se domníváme, že politický spor týkající se soudu skončil,“ uvedlo polské ministerstvo zahraničí v prohlášení. „Vzhledem k těmto novým okolnostem považujeme o to více za neopodstatněné, že (Evropská) komise trvá na své (dosavadní) zprávě o systémovém ohrožení právního státu v Polsku,“ uvádí se v prohlášení.

Jmenování předsedkyně ústavního soudu vzbudilo kontroverzi

Polský prezident Andrzej Duda v úterý jmenoval soudkyni Julii Przylembskou prozatímní předsedkyní ústavního soudu poté, co vypršel mandát dosavadnímu předsedovi Andrzeji Rzeplińskému. Vláda to označuje za výjimečné opatření, které má umožnit volbu nového předsedy.

Experti ale upozorňují, že tento krok je v rozporu s ústavou. Podle ní má totiž úlohu prozatímního předsedy převzít místopředseda ústavního soudu. Podle kritiků jde o další vměšování do činnosti instituce, kterou vládnoucí konzervativci vnímají jako baštu opozice.

Evropská komise o stavu právního státu v Polsku vyjednává s Varšavou od loňských Vánoc. Nově doporučuje polské vládě vyvarovat se činů a prohlášení, která by mohla podkopávat legitimitu a efektivitu ústavního soudu. Je podle ní také třeba zajistit, aby soud mohl co nejrychleji a nejefektivněji prověřit ústavnost zákonů, které se jeho a jeho soudců týkají, a své nálezy publikovat.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek