Politici odmítající migranty podle Merkelové škodí EU

10.01.2017
Euroskop, čtk

Politici, kteří zcela odmítají přijímání uprchlíků, nepomáhají podle německé kancléřky Angely Merkelové fungování Evropy. Každá země má nést část humanitární zodpovědnosti, je přesvědčena německá politička. Proti dobrovolnému přijímání migrantů je například český prezident Miloš Zeman.

„Potřebujeme samozřejmě společnou zodpovědnost za naše humanitární povinnosti. A v tom máme v Evropské unii zatím ještě silné nedostatky,“ vyjádřila své přesvědčení kancléřka v projevu na zasedání svazu zaměstnanců státní správy v Kolíně nad Rýnem. Pokud všechny země nebudou připraveny nést část povinností, nemůže podle ní fungovat společný azylový systém.

„Když někteří říkají ‚My nebudeme vůbec přijímat lidi, kteří potřebují ochranu‘, tak to pro mě není fungující Evropa,“ poznamenala Merkelová za potlesku posluchačů. Na problematice je potřeba dále pracovat, podotkla také šéfka německé vlády, která připomněla, že i Spolková republika dříve odmítala kvóty pro přerozdělování uprchlíků.

Česko nechce povinné kvóty, prezident odmítá uprchlíky

Proti těmto kvótám se dlouhodobě staví Česká republika i další státy takzvané visegrádské čtyřky (Česko, Slovensko, Polsko, Maďarsko). Česko by měla na základě povinných kvót i dobrovolného závazku do konce letošního roku přijmout 2691 běženců z Řecka a z Itálie, tedy ze zemí, které výrazně zasáhla migrační krize. Zatím jich však přijalo jen velmi málo.

Proti přijímání migrantů, byť i dobrovolnému, na území České republiky se ve svém vánočním poselství vyslovila česká hlava státu. Vytvářelo by podhoubí pro teroristické útoky, o jejichž souvislosti s migrační vlnou již dnes téměř nikdo nepochybuje, prohlásil Zeman.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek