Premiéři V4 jednají ve Varšavě o kvalitě potravin v EU

02.03.2017
Euroskop, čtk

Český premiér Bohuslav Sobotka se dnes ve Varšavě setká se svými protějšky z visegrádské čtyřky (Česko, Slovensko, Polsko, Maďarsko), se kterými má především jednat o rozdílné kvalitě potravin na západě a východě Evropské unie. Šéfové čtyř vlád by také měli hledat společnou pozici před březnovým summitem EU v Římě. Společná tisková konference je plánována krátce po poledni.

Sobotka před odletem do Polska opět zdůraznil, že není přijatelné, aby se lidem v jednom státu nabízelo zboží stejné značky ve stejném balení, ale v horší kvalitě než ve státu druhém.

„V Evropské unii musí být jedna kvalita potravin pro všechny, a to ta nejvyšší. Věřím, že se s lídry V4 na mimořádném summitu ve Varšavě dohodneme na konkrétních krocích, které povedou k nápravě,“ uvedl Sobotka podle tiskové zprávy svého úřadu.

Minulý týden český premiér navrhoval, aby se varšavského summitu V4 o potravinách zúčastnil i zástupce Evropské komise. Maďarsko a Slovensko zase plánovaly, že se obrátí společně na Evropsku komisi s výzvou, ať zváží právní kroky, aby rozdíly v kvalitě odstranila.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek