Fico: Posílená spolupráce by měla sloužit jen jako doplňek

24.03.2017
Euroskop, čtk

Možnost posílené spolupráce části členských zemí EU v některých oblastech by měla být jen doplňkovým modelem, řekl dnes slovenský premiér Robert Fico. Bratislava podle něj ovšem nemá výhrady proti návrhu deklarace, kterou by státníci evropské osmadvacítky měli podepsat na nadcházející schůzce v Římě.

„My jsme vždy prosazovali a budeme prosazovat dohodu všech členských zemí. Model posílené spolupráce má být jen jakýsi doplňující model tam, kde země chtějí jít kupředu a jiné takový zájem nemají,“ prohlásil Fico před poslanci evropského výboru slovenského parlamentu.

Slovenský premiér je proti tomu, aby se princip posílené spolupráce vztahoval na důležité oblasti. „Bude velmi nebezpečné, pokud se toto stane hlavní metodou práce. Pokud to bude téma, jakým je evropský prokurátor, s tím nemám problém, to je odborné téma. Ale co když to bude téma, které se týká závažnějších otázek?“ uvedl Fico.

Byť Slovensko dlouhodobě podporuje spolupráci s Českem, Polskem a Maďarskem v rámci uskupení visegrádská čtyřka (V4), podle Fica je pro Bratislavu prioritou EU. „V4 nemůže nahradit EU. Unieč je pro nás číslo jedna. Nemůžeme jít proti našim cílům jen proto, abychom dosáhli konsensu ve V4,“ uzavřel Fico.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek