Sobotka mluvil s Michelem o přípravě summitu V4 s Beneluxem

05.05.2017
Euroskop, čtk

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) včera v Praze jednal se svým belgickým protějškem Charlesem Michelem o přípravě červnového summitu zemí visegrádské skupiny (ČR, Slovensko, Polsko, Maďarsko) se státy Beneluxu. Dialog nových členských zemí se zakladateli EU podle obou premiérů může pomoci překonání vzájemných rozdílů a posílí unii.

Summit V4 s Belgií, Nizozemskem a Lucemburskem se uskuteční 19. června ve Varšavě. „Myslím si, že právě tento dialog může být velmi dobrým signálem do budoucna pro to, abychom hledali v rámci Evropy společná řešení, byť máme rozdílná východiska,“ řekl Sobotka.

Podle Michela musí EU reagovat na vývoj ve světě a dialog mezi V4 a Beneluxem může posloužit k oživení evropského projektu. Summit podle něj může pomoci jednat o tématech, které staré a nové členské země EU spojují, stejně jako by mohl dát základ k překonání rozdílných stanovisek.

Premiéři jednali také o česko-belgických vztazích, hovořili o spolupráci ve vědě a výzkumu a v obchodu. Sobotka přitom zmínil perspektivu, kterou podle něj otvírá českým exportérům přístav v Antverpách.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek