Šéfové vlád V4 podpořili Egypt v boji proti teroru a migraci

04.07.2017
Euroskop, čtk

Šéfové vlád zemí visegrádské čtyřky (V4), tedy Česka, Maďarska, Polska a Slovenska, dnes v Budapešti ocenili egyptského prezidenta Abdal Fattáha Sísího za boj proti terorismu a nelegální migraci. Na pořad jednání se dostaly i záležitosti obchodu a investic, včetně nabídky účasti expertů ze střední Evropy na stavbě jaderné elektrárny v Egyptě.

„Egypt je pro nás klíčový partner v regionu severní Afriky a Blízkého východu,“ zdůraznil český premiér Bohuslav Sobotka s tím, že visegrádská čtyřka vyslovila jednoznačnou podporu egyptské vládě v boji proti terorismu, stejně jako uznání za potírání nelegální migrace. „Egypt je země, která dokázala zamezit tomu, aby z jeho pobřeží odplouvaly lodě (s uprchlíky) do Evropy,“ dodal premiér v narážce na poměry v sousední Libyi. Právě stabilizace Libye je podle Sobotky společným zájmem zemí V4 a Egypta.

„Musíme zabránit šíření terorismu v regionu, nutná jsou společná řešení,“ zdůraznil i sám Sísí.

Šance pro posílení obchodu a investic vidí Sobotka v energetice – a to jak v obnovitelných zdrojích, tak v jaderné energetice. Dále v turistice a při modernizaci infrastruktury a vodního hospodářství.

Polská premiérka Beata Szydlová se na společné tiskové konferenci zmínila, že šéfové vlád zemí V4 se před schůzkou s egyptským hostem dohodli „mluvit jedním hlasem“ v klíčových záležitostech Evropské unie, včetně reforem, společného trhu či migračních kvót.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek