Země V4 vyzvaly EU k urychlení integrace Srbska a Černé Hory

11.07.2017
Euroskop, čtk

Země visegrádské čtyřky (V4) společně s Rakouskem, Slovinskem a Chorvatskem v pondělí vyzvaly Evropskou unii k uspíšení procesu začlenění Srbska a Černé Hory do unie. Selhání integrace západobalkánských států by podle nich mohlo představovat bezpečnostní hrozbu pro celý region, uvedla agentura Reuters. Šéfové diplomacie v Budapešti jednali o evropské integraci a kromě toho i o situaci na západě Balkánu a na Ukrajině.

„Pokud nezrychlíme evropský integrační proces (západního Balkánu)…, budeme čelit vážným bezpečnostním hrozbám v celé střední Evropě,“ řekl na tiskové konferenci maďarský ministr zahraničí Péter Szijjártó. Dodal navíc, že by EU měla začít vyjednávat o členství i s dalšími balkánskými státy.

Albánie a Makedonie jsou v současné době kandidátskými státy, avšak vyjednávání o jejich začlenění do unie ještě nezačala. Bosna a Hercegovina a Kosovo zatím status kandidáta neobdržely, přestože oba státy doufají, že se k unii připojí. Členství v EU se stalo během poválečného období v 90. letech hlavním hnacím motorem reforem v balkánských státech.

Proti začlenění balkánských států do EU je Rusko, které se snaží využívat svých tradičních vztahů s regionem a potlačovat zde zásahy USA a EU. Moskva vystupovala výrazně proti červnovému vstupu Černé Hory do NATO.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek