Sobotka chce, aby V4 vyzvala Komisi k řešení kvality potravin

19.07.2017
Euroskop, čtk

Český premiér Bohuslav Sobotka chce, aby státy takzvané visegrádské čtyřky (V4), tedy Česko, Slovensko, Maďarsko a Polsko, při dnešním jednání v Budapešti vyzvaly Evropskou komisi k řešení různé kvality stejně označených potravin. Rozdíly v kvalitě výrobků, které se prodávají ve stejném obalu, prokázala studie zadaná českým ministerstvem zemědělství.

„Chci seznámit naše partnery ve visegrádské skupině s výsledky posledních testů, které iniciovalo naše ministerstvo zemědělství. Byl bych rád, kdybychom dosáhli apelu na Evropskou komisi, aby se hledalo řešení na evropské úrovni,“ řekl Sobotka novinářům v úterý před odletem do Maďarska. Dodal, že výsledkem dnešní schůzky Visegrádu by mělo být společné prohlášení předsedů vlád vyzývající Komisi k řešení problému.

Dalším tématem jednání s maďarským premiérem Viktorem Orbánem, předsedou slovenské vlády Robertem Ficem a polskou premiérkou Beatou Szydlovou bude podle Sobotky posílení průmyslové spolupráce visegrádské skupiny. Sobotka se domnívá, že středoevropské státy by mohly postupovat společně například v oblasti digitalizace a exportu. Řeč bude také o tématu, které se na jednáních čtveřice zemí objevuje opakovaně, tedy o migraci.

Premiéři V4 se dnes v Budapešti podruhé v rámci maďarského předsednictví setkají s partnerem ze třetí země. Na začátku července jednali s egyptským prezidentem Abdal Fattáhem Sísím, hostem dnešního summitu bude izraelský premiér Benjamin Netanjahu. Sobotka očekává, že Netanjahu poskytne informace o bezpečnostní situaci na Blízkém východě.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek