V4 a Izrael chtějí spolupracovat v boji proti terorismu a inovacích

19.07.2017
Euroskop, čtk

Izrael a Evropa by měly spolupracovat v boji proti terorismu a také v prosazování technologických inovací, řekl dnes izraelský premiér Benjamin Netanjahu na tiskové konferenci po setkání s premiéry zemí visegrádské čtyřky (V4; Maďarsko, Česko, Slovensko a Polsko). Pětice předsedů vlád se dohodla, že založí společnou pracovní skupinu pro boj proti terorismu.

Setkání V4 a Izraele se konalo poprvé od vzniku visegrádské skupiny v 90. letech. Maďarský premiér Viktor Orbán poznamenal, že společným tématem středoevropských zemí a Izraele je snaha ochránit hranice a bránit šíření terorismu. Izrael je podle něj zemí, která silně přispívá ke stabilitě Blízkého východu, a tím i k bezpečnější Evropě. Ke společnému úsilí zastavit šíření terorismu má pomoct zvláštní pracovní skupina V4 a Izraele, na jejímž založení se dnes premiéři domluvili.

„Je v zájmu budoucnosti Evropy, aby s Izraelem spolupracovala v těchto dvou oblastech – v boji proti terorismu a v rozvoji technologií. V prvním případě je to boj se silami minulosti, ve druhém jde o zajištění lepší budoucnosti,“ uvedl Netanjahu.

V4 a Izrael chtějí založit pracovní skupinu pro inovace

Poznamenal, že Izrael může evropským partnerům nabídnout zkušenosti s inovacemi ve všech průmyslových odvětvích. „Jsme národ inovací, máme tisíce start-upů a stojíme o spolupráci s visegrádskou skupinou i celou Evropou,“ uvedl. Netanjahu chce ve sbližování s V4 pokračovat a premiéry pozval na společné jednání do Izraele.

Český premiér Bohuslav Sobotka doplnil, že také v oblasti vědy, výzkumu a inovací chtějí V4 a Izrael založit pracovní skupinu. „Jsem přesvědčený o tom, že je v zájmu Evropské unie a je v zájmu Izraele, abychom posílily naše vzájemné vztahy,“ podotkl.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek