V rámci V4 má EU největší podporu v Polsku, nejmenší v ČR

14.08.2017
Euroskop, čtk

Nejsilnější podporu členství své země v Evropské unii vyjadřují v rámci visegrádské čtyřky Poláci, souhlasí s ní čtyři pětiny z nich. Naopak nejslabší, méně než třípětinová, je v ČR. Obyvatelé všech čtyř států jsou ale zhruba stejně skeptičtí v pohledu na to, jaký vliv má jejich země na unijní jednání, přesto jsou Češi nejkritičtější. Občané Česka a Slovenska v porovnání s Maďary a Poláky pak také více upřednostňují národní suverenitu před efektivností EU posilované na její úkor. Vyplynulo to z aktuálního průzkumu CVVM v ČR a obdobných průzkumů v Polsku, Maďarsku a Slovensku.

V Polsku souhlasí s členstvím země v EU 88 procent lidí, následuje Maďarsko s 82procentní podporou a Slovensko, kde se kladně vyjádřilo ohledně členství v unii 74 procent lidí. V ČR souhlasí s členství v EU 56 procent občanů.

Mezi názory občanů V4 na to, jaký vliv má jejich země na rozhodování Unie, zaznamenal průzkum minimální rozdíly. Pětadvacet procent Poláků a Slováků a 22 procent Maďarů považuje vliv své země na rozhodnutí a jednání EU za dostatečný, naproti tomu podle dvou třetin je nedostatečný. V Česku vnímá vliv země na unijní jednání jako dostatečný 15 procent lidí a 76 procent jako nedostatečný.

Státy V4 si cení víc suverenity než schopnosti EU jednat

Autoři průzkumů rovněž zjišťovali, zda lidé v zemích V4 pokládají za důležitější schopnost Unie jednat jako celek i na úkor nezávislosti členských zemí, nebo nezávislost členských zemí i na úkor schopnosti EU jednat jako celek. Podle jejich zjištění pro efektivnost jednání EU se vyjádřila třetina Poláků a Maďarů, naopak 43 procent Poláků a 55 procent Maďarů pokládá za důležitější nezávislost členských zemí. Mezi Slováky 22 procent dotázaných podpořilo efektivnosti Unie na úkor národní suverenity a 67 procent nezávislost členských zemí. V Česku to bylo 16 procent ku 66 procentům.

Průzkumů se v červnu a červenci zúčastnilo v každé zemi kolem tisícovky lidí starších 18 let.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek