Na summit o dvojí kvalitě potravin přijedou premiéři i Jourová

29.09.2017
Euroskop, čtk

Spotřebitelského summitu o dvojí kvalitě potravin v EU se 13. října v Bratislavě zúčastní premiéři čtyř evropských zemí (V4), eurokomisařka Věra Jourová, jakož i zástupci dalších členských států evropské osmadvacítky, Evropského parlamentu a spotřebitelských sdružení. ČTK to dnes sdělil tiskový odbor úřadu slovenské vlády. Svolání summitu, na kterém bude Českou republiku zastupovat premiér Bohuslav Sobotka, se uskuteční z iniciativy české a slovenské vlády.

Bratislava od schůzky očekává diskusi a hledání řešení proti praktikám, které vytvářejí v EU dvě kategorie spotřebitelů. Slovensko i ČR dříve upozornily na odlišné složení zboží, které je pod stejným obalem dodáváno do východní a západní části EU.

„Na problém dvojí kvality potravin dlouhodobě upozorňujeme. V EU musí být jedna kvalita potravin pro všechny, a to ta nejvyšší. Příslib Jean-Claudea Junckera a poslední kroky Evropské komise ukazují, že tlak V4 se vyplatil. Věřím, že summit v Bratislavě povede k důslednější ochraně spotřebitelů,“ uvedl Sobotka v prohlášení, které ČTK poskytl mluvčí české vlády Martin Ayrer.

Na summitu by měly být také zveřejněny výsledky srovnávacích testů kvality produktů, které jsou prodávány na západě a východě EU. Již dříve testy v ČR i na Slovensku prokázaly rozdíly v kvalitě výrobků dodávaných ve stejném obalu.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek