Juncker se chce před říjnovým summitem EU sejít se zeměmi V4

04.10.2017
Euroskop, čtk

Premiéři zemí visegrádské skupiny, tedy Maďarska, Slovenska, Polska a České republiky, by se měli 18. října sejít v Bruselu na večeři s předsedou Evropské komise Jeanem-Claudem Junckerem. Příslušnou pozvánku poslal šéf Komise maďarskému premiérovi Viktoru Orbánovi, jako předsedovi vlády nynější předsednické země tohoto středoevropského uskupení. Orbán už o pozvání informoval další státy V4, plyne z diplomatických informací.

Tématem schůzky, která bude předcházet čtvrtečnímu a pátečnímu summitu EU, má být podle zdrojů ČTK budoucnost evropské integrace a vývoj od summitu 27 zemí unie loni v září v Bratislavě.

Diplomaté zatím předpokládají, že se český premiér Bohuslav Sobotka schůzky zúčastní. Není to ale zcela jisté, Česko v té době bude jen krátce před parlamentními volbami. Ve čtvrtek a v pátek ale předseda vlády na summit do Bruselu zamíří.

Když v Bruselu koncem června jednal slovenský premiér Robert Fico, oznámil Juncker na společné tiskové konferenci, že jej požádal o zprostředkování schůzky „k obecným evropským tématům“ se zeměmi V4.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek