Ministerstvo zveřejní další zjištění v odlišnosti potravin v EU

12.10.2017
Euroskop, čtk

Ministerstvo zemědělství dnes zveřejní výsledky šetření, v němž porovnávalo potraviny prodávané pod privátními značkami v Česku, Maďarsku, Rakousku, Německu a na Slovensku. Téma dvojí kvality potravin se stalo jedním z evropských témat, například podle slovenské ministryně Gabriely Matečné se týká třetiny států Evropské unie.

„Nalezli jsme tam rozdíly u značek, které se tváří naprosto identicky,“ řekl ČTK k výsledkům průzkumu Jurečka. Naopak ve složení kojeneckých výživ byly výsledky podle ministra příjemným překvapením.

Ministerstvo již v červenci zveřejnilo první část testů, ve kterých se ukázalo, že z 21 zkoumaných produktů, které měly podobný obal, byly ve všech zkoumaných členských státech shodné tři. Jurečka to tehdy označil za nepřijatelné.

Téma se řešilo i v nejvyšších evropských kruzích. Jak ministr řekl na začátku října, evropskou legislativu, která by řešila dvojí kvalitu potravin, by bylo možné přijmout do roku a půl. Normy, které platí nyní, podle něj nejsou dostatečně účinné, protože se musí spoléhat na ochotu ke spolupráci jednotlivých členských států unie.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek